Skip to main content
  • Martha's Vineyard Residence

    Expected Completion 2024

    This residential complex in Chilmark, Massachusetts, rests lightly on twenty-nine acres of oceanfront property. Low and modestly scaled, its 2,200 sf one-bedroom house is connected by a breezeway to a 1,350 sf spa containing an indoor lap pool. Across an entry court, a second structure contains a 600 sf studio, carport, and a 2,600 sf commercial grade greenhouse for the cultivation of heirloom roses, a passion of the New York-based owner. A 1,250 sf, two-bedroom guest house completes the composition.

    Principal materials for the project include concrete floors, quartered Alaskan yellow cedar interior walls and millwork, “Shou Sugi Ban” charred cedar exterior cladding, and high- performance stainless steel and glass windows and doors. The residence is designed to Passive House Institute “Low Energy Building” standards for optimal sustainability. The north walls are nearly devoid of openings while the 147-foot long, ocean-facing south facade is fully glazed, with an overhanging canopy precisely dimensioned for shade in the summer and solar gain in the winter.

    The project includes extensive landscaping to protect fragile wetlands and to restore the site, which was formerly a sheep farm, to meadows and native-species vegetation. Preserved farm structures, located downhill from the new house, are repurposed to serve a new outdoor swimming pool.

  • Rendering: Entry Way Rendering: Entry Way

    Rendering: Entry Way

  • Construction: Entry Way Construction: Entry Way

    Under Construction: Entry Way

  • Rendering: In Between Rendering: In Between

    Rendering: In Between

  • Under Construction: In Between Under Construction: In Between

    Under Construction: In Between

  • Marthas_Vineyard_Residence Marthas_Vineyard_Residence

    Under Construction

  • Marthas_Vineyard_Residence Marthas_Vineyard_Residence
  • Marthas_Vineyard_Residence Marthas_Vineyard_Residence
  • Marthas_Vineyard_Residence Marthas_Vineyard_Residence
  • Marthas_Vineyard_Residence Marthas_Vineyard_Residence
  • Marthas_Vineyard_Residence Marthas_Vineyard_Residence
Martha's Vineyard Residence

Martha's Vineyard Residence

Chilmark, MA
Marthas Vineyard Belmont Freeman Architects

Rendering: Entry Way

Marthas Vineyard Belmont Freeman Architects

Under Construction: Entry Way

Marthas Vineyard Belmont Freeman Architects

Rendering: In Between

Marthas Vineyard Belmont Freeman Architects

Under Construction: In Between

Marthas Vineyard Belmont Freeman Architects

Rendering

Marthas Vineyard Belmont Freeman Architects

Under Construction

Marthas Vineyard Belmont Freeman Architects
Marthas Vineyard Belmont Freeman Architects
Marthas Vineyard Belmont Freeman Architects
Marthas Vineyard Belmont Freeman Architects
Marthas Vineyard Belmont Freeman Architects

Martha's Vineyard Residence

Expected Completion 2024

This residential complex in Chilmark, Massachusetts, rests lightly on twenty-nine acres of oceanfront property. Low and modestly scaled, its 2,200 sf one-bedroom house is connected by a breezeway to a 1,350 sf spa containing an indoor lap pool. Across an entry court, a second structure contains a 600 sf studio, carport, and a 2,600 sf commercial grade greenhouse for the cultivation of heirloom roses, a passion of the New York-based owner. A 1,250 sf, two-bedroom guest house completes the composition.

Principal materials for the project include concrete floors, quartered Alaskan yellow cedar interior walls and millwork, “Shou Sugi Ban” charred cedar exterior cladding, and high- performance stainless steel and glass windows and doors. The residence is designed to Passive House Institute “Low Energy Building” standards for optimal sustainability. The north walls are nearly devoid of openings while the 147-foot long, ocean-facing south facade is fully glazed, with an overhanging canopy precisely dimensioned for shade in the summer and solar gain in the winter.

The project includes extensive landscaping to protect fragile wetlands and to restore the site, which was formerly a sheep farm, to meadows and native-species vegetation. Preserved farm structures, located downhill from the new house, are repurposed to serve a new outdoor swimming pool.